2019. január 18. péntek Piroska napja
A tartalom megtekintéséhez flashplayer szükséges / Nem elérhető a tartalom
Nyitóoldal < Öreglaki séta
A fiatalok községe
Öreglaki séta
Jelenleg nincs aktuális szavazás!
1 / 1
  • Nevezetességek
A házasságkötő terem kialakításával újabb szép objektummal gazdagodott a község, más kérdés, hogy fiatalok házasságkötő kedve az utóbbi években alábbhagyott.
A sportcsarnok (amely egyébként nemzetközi szabványoknak kis megfelel) átadásával jelentős lépést tettünk a községi sport továbbfejlesztésére. Így már függetlenül az időjárástól lehet edzéseket folytatni és tornákat rendezni az ifi, a felnőtt és az öregfiúk labdarugó csapatainak.
De nemcsak a labdarugó szakosztály használja ki a sportcsarnok nyújtotta előnyöket, hanem az óvoda, az iskola, a diákotthon is itt tartják testnevelési óráikat.
A sportcsarnok szomszédságában, 2002-ben lett átadva egy tanuszoda, amely tavasztól őszig várja sportolni, vagy csak kikapcsolódásra vágyó vendégeit.
Az infrastruktúra hálózat fejlesztésében jelentős volt a 2005. év. Gyakorlatilag ekkor készült el a község csatornahálózata, s ezzel egy régi probléma került megoldásra.
A település életét, mutatja be, s egyúttal tájékoztatást ad a fontosabb önkormányzati hírekről az Öreglaki Kalendárium, amely havonta jelenik meg.
A község utjainak nyolcvan százaléka burkolt, a vezetékes ivóvíz valamennyi háztartásba eljut, a lakások túlnyomó részét gázzal fűtik.
Öreglak 1964 óta rendelkezik ivóvíz hálózattal, melynek nagy része már megérett a felújításra.

Nevezetességek közé sorolandó még a kétlyukú híd, a katolikus templom és kápolna, valamint a volt Jankovich – kastély, amely ma diákotthonként üzemel.

A rendszerváltozás utáni időszakban szembetűnő az elszegényedés. Az idősek nem kaptak támogatást többé a tsz-től, a regisztrált munkanélküliség 2006 végén elérte a 13 százalékot. A kárpótlás mindenekelőtt azoknak a gazdáknak volt előnyös, akik már jól felszerelt gépparkkal rendelkeztek, vagy volt tőkéjük ennek beszerzésére. A kárpótlás után egyesek inkább potom áron megszabadultak földjeiktől, amelyek értéke manapság sokszorosa az akkori árnak.
Az aktív keresők nagy része a környező városokban, valamint a Balaton –parton dolgozik, bár számuk az utóbbi években csökken, főleg idénymunkára korlátozódik. Igen nagy gondot okoz a roma lakósság rendkívül magas munkanélkülisége.
A község legnagyobb munkaadói a diákotthon, amely éves szinten mintegy 65-66 főnek, a vadfeldolgozó, amely 72 főnek, adnak munkát. Továbbá az önkormányzat és iskola, valamint néhány egyéni vállalkozás és vállalkozó ad munkát a falubelieknek.

A mezőgazdaságból élők száma sajnos egyre kevesebb. Az állattenyésztés gyakorlatilag megszűnt, a mezőgazdasági vállalkozók tevékenysége gyakorlatilag a gabonafélék, a kukorica és napraforgó termesztésére korlátozódik. Gondot okoz a tárolókapacitás hiánya is, mivel a volt állami gazdaság terményszárítója és -tárolója nem üzemel, a vállalkozóknak ezért közvetlenül a betakarítás után (alacsony áron) túl kell adniuk a termésen.

Öreglak tagja a Pogányvölgyi Kistérségi Társulásnak, amely Lengyeltóti székhellyel lett létrehozva. A társulás célja: az együtt könnyebb elv alapján, egyre több közellátásai feladat közös ellátása. Az önkormányzat gazdálkodása is behatárolt, a megszorító intézkedések miatt évről évre kevesebb pénzeszköz jut fejlesztésre, szociális kiadásokra és oktatásra. Ezzel együtt bizakodóak a helybeli polgárok, terveik vannak méghozzá nem is kicsik. Tervezik az ivóvízhálózat és az iskola felújítását, a temető átvételét az egyháztól és felújítását, új ravatalozót, valamint egy közpark befejezését és nagyszabású virágosítást.