2018. március 20. kedd Klaudia napja
A tartalom megtekintéséhez flashplayer szükséges / Nem elérhető a tartalom
Nyitóoldal < A megszentelt föld
Köszöntő
Elhelyezkedés
A megszentelt föld
Az új Pogányvölgy
Jelenleg nincs aktuális szavazás!
1 / 2
  • A templom - a lélek otthona

Az Árpádok korában - miként más európai népek is - amikor az emberek az Isten házát, a templomot építették, megalkották a kor közösségi (szellemi - anyagi erőit) reprezentáló épületet.

A templom megmutatja azt is, milyen lélekszámú közösség lelki otthona volt. Az itt feltárt templomok - a romjaiban is lelket emelő - somogyvári bencés apátság, a lengyeltói, a gyugyi templomok, a somogyvámosi templomrom, a buzsáki kápolna, szilárd anyagból: téglából, díszesen faragott kőből épültek. Jelképei a teremtő emberi hitnek és erőnek. Bizonyságul arra, hogy a "pogányok völgye" e korban már - európai léptékkel mérhetően - virágzó táj volt. Így van ez ma is, a települések templomai - bár a hívők száma fogyatkozott - takarosak.

(A visszavonhatatlanul elpusztult Árpád-kori falvak nevét puszták, dűlők neve őrzi. és a középkori írásos utalásokból ismerhetők meg.) A kor uralmi eszméi és gyakorlata szerint: bármilyen származású, anyanyelvű volt volna a szolganép -szolga maradt. A lélekszámát tekintve többséget alkotó magyarság csak a törökök kiűzetése után olvasztotta be az Árpádok idején ide települő különböző népcsoportokat.


Következő fejezet >>