2018. január 22. hétfő Vince, Artúr napja
A tartalom megtekintéséhez flashplayer szükséges / Nem elérhető a tartalom
Nyitóoldal < A fejlődő kisközség
Hirdetmény
Gyugyi búcsú - 2017
Hírek
Nyilvántartások
A fejlődő kisközség
Közérdekű adatok
Önkormányzati választás
Önkormányzati rendeletek
Előterjesztések
Képviselő-testületi ülések jegyzőkönyvei
Jelenleg nincs aktuális szavazás!
1 / 1
  • Rövid történet

Avarok, majd szlávok lakták a települést. (A gyugy név diót jelentett régen. A község címerében lévő medvét a honfoglaló Bő nemzetségbeli Izsép - családtól örökölték. A mai címerében a medve diót termő ágat tart a mancsában.) A kastélyt Kacskovics Ignác építette (1865).

A ma már tréfásnak tartott mondás a gyugyi búcsúról arra utal, hogy valamikor a község nevezetes templomos hely volt. A véletlennek is köszönhető és a románkori építészet iránt kevésbé fogékony késői utódoknak, hogy fennmaradt Árpád-kori temploma. Így történt, hogy amikor a gyugyiak illő módon tatarozni kívánták Isten hajlékát, egyre szebb, ép részletek kerültek elő.
A millecentenárium örömére és országos segédlettel helyre is állították a templomot és díszparkot, kiránduló-helyet építenek köré.

A faluszépítő erőnek és szorgalomnak köszönhetően ma már aszfaltút köti össze Lengyeltótival, a Balaton partja is jól megközelíthető Szölösgyörökön át. A munkaképes lakosság mezőgazdaságból, szőlőművelésből él. A balatoni turizmus és a környező városok munkát kevesebbet kínálnak mint régebben, de a község ma már keresett üdülőfalu.