2018. január 22. hétfő Vince, Artúr napja
A tartalom megtekintéséhez flashplayer szükséges / Nem elérhető a tartalom
Nyitóoldal < Látnivalók Hácson
Hirdetmény
Önkormányzati választás
Hács kisközség
Közérdekű adatok
Látnivalók Hácson
Nyilvántartások
Önkormányzati rendeletek
Előterjesztések
Képviselő-testületi ülések jegyzőkönyvei
Településrendezési eszközök 1. sz. módosítás
Jelenleg nincs aktuális szavazás!
1 / 1
  • Gárdony és Béndek

Fejlődik - elmúlik

A település a Somogy megye északi részén a Balatontól 18 km-re fekszik. Viszonylag fiatal története a múlt században indult, amikor az 1828-ban az Inkey család német telepeseket hívott ide. A család itteni birtokait 1860-ban a Zichyek vették meg, akik még a XX.század elején is uralták a vidéket.
Statisztikai információ:
Hács község 480 fő lakosú település. A falu belterületén 170 lakóház található.
Településünkön két vallást gyakorolnak: katolikus, evangélikus.
Turisztikai lehetőségek, látnivalók:
Az erdőkkel körülvett falu a vidéken végigfutó hullámos dombhátak által védett völgyben fekszik. Az akác, tölgy és fenyő alkotta erdőség kedvelt élőhelye a szarvasnak, az őznek és a vaddisznónak, így a környéken két vadásztársaság is működik.

Hács községhez két idegenforgalmi szempontból számottevő külterület tartozik:
Az egyik Gárdony-puszta, amely lassan üdülőteleppé alakul, ahol hétvégi házak sora emelkedik. Az itteni halastó és a Községben lévő horgásztó vonzza a környékbeli horgászokat és azokat is, akik csak csendre szép környezetre, jó levegőre vágynak.

A másik külterület Béndek-puszta. Béndek a középkorban már falu volt, melyet az első írásos dokumentum - az 1332-37. évi pápai tizedjegyzék - Bennek néven emleget, mint olyan települést ahol plébánia található. A falu előbb a Kónyafi, majd a Kanizsai család tulajdonába került, mígnem 1446-ban átadták Török László várnagynak. 1500-ben Corvin Jánost és Enyingi Török Imrét iktatták be mint birtokosokat, ám a török hódoltság idején elnéptelenedett a falu, s később is pusztaként szerepelt. A XVIII. században Jankovich István lett a tulajdonos, a birtok azonban házasság révén a Pongrách családhoz került. Tőlük vásárolta meg Kacskovics Mihály földesúr, aki kúriát épített ide.
A napjainkban már elnéptelenedett Béndek-pusztán középkori templomrom található, melyet gyalogosan lehet megközelíteni egy kellemes sétával a szép természeti környezetben.